Zdravá výživa, vyvážený jídelníček a dostatek vitamínů a minerálů jsou v kombinaci s rozumným pohybem předpokladem pro dobrý stav kloubů a chrupavek. Z vitamínů je důležitý především vitamín D. Kde ho najdete? Kolik byste ho měli konzumovat?

Vitamín D zprostředkovaně přijímáme ze slunečního záření – tvoří se z provitamínu 7-dehydrocholesterolu, který se v kůži objevuje, pokud svítí slunce. Takto si tělo vytváří asi 80 procent veškeré potřeby vitamínu D. Zdravý a rozumný pobyt na slunci proto není rozhodně na škodu. Především v zimních měsících je ale třeba vitamín D doplňovat nejlépe přirozenou formou z potravin.

Kde najdeme vitamín D?

V přirozené podobě můžeme vitamín D přijímat v

  • Rybím tuku a tučném rybím mase (losos, tuňák)
  • Játrech
  • Žloutku
  • Mléce a částečně v mléčných výrobcích

Kolik vitamínu D potřebujeme?

  • Denní doporučená dávka pro dospělé = 5-10 mikrogramů
  • Denní doporučená dávka pro děti = 10 mikrogramů
  • Denní doporučená dávka pro těhotné ženy = 10 mikrogramů

Vitamín D nejen pro klouby a kosti

Vitamín D je důležitý pro zdravý růst a vývoj kostí a kloubů. Potřebujeme ho ale i v dospělosti. Pozitivně působí na stav chrupavky společně s vitamínem E a C, Omega-3 nenasycenými mastnými kyselina. Také ty najdete v rybím mase, konzumovat je můžete i v ořeších nebo semínkách.

Nedostatek vitamínu D se projevuje křivicí (deformací kostí), onemocněním kloubů, zvýšenou kazivostí zubů a osteomalacií u dospělých lidí. Vitamín D je důležitý také pro metabolismus, podporuje tvorbu inzulínu a posiluje obranyschopnost organismu. Zvýšená náchylnost k nemocem tak může poukazovat i na nedostatek vitamínu D.

Pozor na předávkování

Nic se nemá přehánět ani s vitamíny. Jejich nadbytek totiž může způsobit také zdravotní komplikace. Nejinak je tomu i u vitamínu D. Nadměrná konzumace negativně působí na metabolismus vápníků a fosforu. Tento stav může vést k až hyperkalcémii, jež ohrožuje lidský život.